כשישראלים חושבים על תאילנד, הם ישר מדמיינים חופים לבנים, מסאז׳ים מטריפי חושים, מלונות יוקרה ובריכות אינסוף. אבל יש עוד משהו אחד שחייב להופיע בכל טיול לתאילנד: פירות בתאילנד.
פה זה לא סתם בננה או תפוז, זה חגיגה של צבעים, מרקמים וטעמים שלא תמצאו בשום מקום אחר. תאילנד לוקחת ברצינות את העניין הזה. כל פרי כאן הוא חלק מהתרבות, המטבח, השוק המקומי ואפילו הרפואה המסורתית.
אז בואו נצלול פנימה, אל כל מה שאתם חייבים לדעת על פירות בתאילנד ונדאג שלא תפספסו כלום.
דוריאן: המלך עם הריח המפחיד
נתחיל עם האייקון הכי שנוי במחלוקת בין פירות בתאילנד- הדוריאן.
מדובר בפרי ענק עם קליפה קוצנית, ויש לו ריח… נגיד את זה בעדינות, דומיננטי. חלק יגידו שזה מסריח כמו ביוב, אחרים יישבעו שזה בושם של אלים.
אבל מי שמעז לטעום, מגלה בפנים בשר רך, קרמי, מתוק, עשיר, כמו קרם פטיסייר טבעי. התאילנדים מכנים אותו "מלך הפירות". תאכלו אותו טרי, בגלידה, בעוגות, הוא תמיד דרמטי.
מנגו: כוכב כל עונה
אי אפשר לדבר על פירות בתאילנד בלי המנגו.
הוא גדל פה בכמה זנים, חלקם מתוקים כמו סוכר, אחרים חמוצים וקראנצ'יים. עונת השיא היא בין מרץ ליולי, אבל תמצאו מנגו כל השנה.
בגרסה הכי מפורסמת, מנגו סטיקי רייס, תקבלו מנגו מתוק עם אורז דביק וחלב קוקוס. אבל התאילנדים גם אוהבים לאכול מנגו ירוק עם תערובת מלח, סוכר ופלפל חריף. תענוג.
מנגוסטין: המלכה הבלתי מעורערת
בואו נעשה כבוד ל"מלכת הפירות", המנגוסטין.
כשמדברים על פירות בתאילנד, המנגוסטין תמיד שם. מבחוץ היא סגולה כהה ועבה, מבפנים לבן, עדין, מחולק לפלחים כמו שום, עם טעם מתוק-חמצמץ שמזכיר אפרסק והדרים ביחד.
המקומיים משוגעים עליה, ובצדק, היא לא רק טעימה בטירוף אלא גם מפוצצת בנוגדי חמצון.
רמבוטן: הפרי עם השיער המשוגע
עוד אחד מהמפורסמים בין פירות בתאילנד הוא הרמבוטן.
יש לו קליפה אדומה עם קוצים רכים שנראים כמו שיער צבעוני, אבל בפנים מחכה לכם בשר לבן שקוף ומתוק.
זה אח של הליצ׳י, עסיסי בטירוף, מרענן, מושלם לאכול טרי או בקינוחים.
לונגן: עין הדרקון
כשתבואו לשוק בתאילנד ותראו אשכולות של כדורים חומים קטנים, זה הלונגן.
קליפה דקה, בפנים בשר שקוף ומתוק עם גרעין שחור, ולכן השם "עין הדרקון".
הוא אחד הפירות בתאילנד הכי פופולריים בעונה הגשומה. הטעם עדין, מתוק עם ניחוח פרחוני. אוכלים אותו כמו גרעינים, אחד אחרי השני.
פומלו: האח הגדול של האשכולית
פומלו הוא ענק בין פירות בתאילנד, כמו אשכולית על סטרואידים.
יש לו קליפה עבה וירוקה או צהובה, והתוכן בפנים פחות מר מאשכולית רגילה. הטעם עדין, מתקתק-חמצמץ.
אוכלים אותו כמו שהוא, בסלטים תאילנדיים חריפים או אפילו ממתקים מגרידת הקליפה.
ג׳קפרוט: הפרי הכי גדול בעולם
ג׳קפרוט זה מפלצת ירוקה ומחוספסת שיכולה להגיע ל-30 קילו.
בתוך הקליפה יש פלחים צהובים עם טעם מתוק שמזכיר תערובת של בננה ואננס.
אבל זה לא נגמר כאן ,פירות בתאילנד אוהבים ורסטיליות. כשהג׳קפרוט ירוק ולא בשל, משתמשים בו כתחליף בשר טבעוני, בקארי ובתבשילים.
קוקוס: האגדה הטרופית
קוקוס הוא שם נרדף לפירות בתאילנד.
קחו קוקוס צעיר, חותכים למעלה ושותים את המים המתוקים, אחר כך אוכלים את הבשר הרך בכפית.
קוקוס בוגר? ממנו עושים קרם קוקוס, חלב קוקוס, שמן קוקוס, כל מטבח תאילנדי מבוסס עליו. אפילו הכלים, עלים, קליפות מנוצלים.
ליצ׳י: מתוקה עם ניחוח משגע
הליצ׳י הוא אחד מהפירות בתאילנד שישראלים מתאהבים בהם בשנייה. קליפה ורודה מחוספסת, בשר לבן שקוף, טעם מתקתק-חמצמץ עם ריח פרחוני. הוא גדל בעיקר בצפון, כמו במחוזות ההרים ליד מקונג, ויש לו עונה קצרה באפריל-יוני.
דרגון פרוט: יצירת אמנות אכילה
אי אפשר לדבר על פירות בתאילנד בלי הדרגון פרוט פרי הדרקון. הקליפה ורודה, בפנים בשר לבן או אדום מנוקד זרעים שחורים כמו קיווי. הטעם עדין, מתוק-קריר. זה פרי שאוכלים בקינוחים, שייקים, או סתם קר וחתוך.
סאפו דילה: סוכר חום טבעי
עוד פנינה בין פירות בתאילנד היא הסאפודילה (Sapodilla או לאמוד). מבחוץ חום מחוספס, מבפנים בשר כתום מתוק עם טעם שמזכיר סוכר חום, קרמל ואפילו טופי. אוכלים אותו כמו שהוא, זה קינוח טבעי מושלם.
טמרינד: חמוץ-מתוק לכל החיים
טמרינד הוא אחד הפירות בתאילנד הכי חשובים במטבח המקומי. מקליפה חומה דקה חושפים ממרח דביק, חום, חמצמץ-מתוק. משתמשים בו ברטבים, במרקים, בממתקים ואפילו בשתייה. הטעם מוסיף עומק מיוחד לכל תבשיל.
בננה: פשוטה אך מיוחדת
חשבתם שבננה זה משעמם? לא בתאילנד. פה יש עשרות זנים, קטנות ומתוקות, ארוכות ודקות, אדומות. פירות בתאילנד אוהבים בננות בכל צורה, מטוגנות, על גריל, בשייקים, בבלילה מתוקה עם קוקוס.
רוז אפל: פרח אכיל
הרוז אפל או "צ׳ומפו" הוא פרי יפהפה עם צורה של פעמון קטן. קליפה ורודה-אדומה מבריקה, בשר לבן קריספי ומתקתק. אוכלים אותו קר וטרי, חתוך לסלטי פירות, הוא פשוט יפה וטעים בו זמנית.
איך בוחרים ואוכלים פירות בתאילנד כמו מקומי?
התאילנדים מתגאים במגוון ובטריות. תסתובבו בשווקים, תטעמו. תמיד תשאלו את המוכר איך הכי טוב לאכול. חלק מהכיף בתאילנד זה להתנסות. פירות בתאילנד נמכרים טריים, חתוכים, בקינוחים, בשייקים, בממתקים ואפילו כבושים.
גם בעונות יש חוכמה, יש עונה חמה עם דוריאן ומנגו, עונה גשומה עם מנגוסטין ולונגן, עונה קרה עם רוז אפל ותפוזים.
סיכום: לא סתם פירות בתאילנד, אלא תרבות שלמה
פירות בתאילנד הם הרבה יותר מנשנוש, הם חלק מה-DNA התרבותי.
הם במסעדות יוקרה ובשווקים המקומיים, בסלטים חריפים ובקינוחים מתוקים. הם זולים, זמינים, ובריאים והם עוד סיבה מעולה להתאהב בתאילנד.
בפעם הבאה שאתם מתכננים חופשה, אל תוותרו על החוויה הזו. כי פירות בתאילנד זה לא סתם טעם, זה זיכרון לכל החיים.




